A Impremta GrafiCar ens fem càrrec dels dubtes que generen els grans projectes d’impressió, i encara que t’assessorarem perquè sempre aconsegueixis el millor resultat, hem pensat que podríem ajudar a moltes persones desorientades davant un món amb un argot ampli i desconegut.

Impressió digital

Imprenta GrafiCar Barcelona - maquina digital - Impresión digital barcelona

Al sistema d’impressió digital cada vegada s’amplia més la varietat de tipus de materials, perquè estan sortint nous equips que no escalfen tant el material en fondre el tòner ultrafi, però el gran avantatge de la impressió digital és que permet un nivell de personalització de les impressions mai aconseguit fins ara, així com incloure dada variable (la personalització de cada exemplar del tiratge).

Gràcies a la possibilitat de la dada variable la impressió digital resulta útil per a la impressió de papereria d’empresa com a sobres, circulars, o carnets identificatius.

Un altre dels seus avantatges és que en treballar amb tintes poc denses, aquestes s’assequen immediatament i permeten obtenir el resultat ràpidament.

La impressió digital permet imprimir directament de l’arxiu electrònic al paper. Això es pot fer mitjançant dos aparells:

 

  • Impressora d’injecció de tinta:

S’emeten gotes de tinta des d’un capçal d’impressió que no arriba a tocar el paper. És la forma més popular d’impressió ja que aquest és el sistema que utilitzen la majoria de les impressores domèstiques.

  • Impressora làser (tòner):

La impressora làser utilitza un sistema d’atracció electrostàtica (magnetografía) que permet que una pols fina imantada (tòner) de color es quedi enganxada al paper gràcies a l’acció del làser.

La pols que no s’utilitza passa a un altre dipòsit (dipòsit de tòner residual) gràcies a un tallant.

Quan volem fer una impressió amb diversos colors s’utilitzen quatre tòners (CYMK – Cian, Magenta, Yellow o Groc i Key o Negre).

En el sistema d’impressió digital cada vegada s’amplia més la varietat de materials, perquè estan sortint nous equips que no escalfen tant el material en fondre el tòner ultrafino. Hi ha materials sintètics que donen gran qualitat d’impressió i que utilitzem molt per a dorsals esportives o cartes de restaurant que requereixen pel seu ús més resistència. O adhesius de vinil transparent, impresos en mirall i opacats amb tinta blanca per darrere per enganxar per l’interior d’un aparador.

Impressió ofset (offset)

Imprenta GrafiCar - Impresión ófset en Barcelona - Impresión offset en Barcelona

El sistema d’impressió ofset, offset en anglès, té un origen més antic, lògicament, que la impressió digital, i té el seu origen a la fi del segle XIX. El seu funcionament és molt intuïtiu i consisteix en l’aplicació de planxes entintades sobre el material que es vol imprimir.

Perquè les planxes puguin imprimir el que es desitja, primer la planxa ha de passar un procés que permeti a la tinta adherir-se solament a les parts que interessa imprimir. Això s’aconsegueix mitjançant solucions aquoses i olioses que repel·leixen o atreuen la tinta, respectivament.

Malgrat el que podria semblar, en la moderna impressió ofset les planxes tampoc entren en contacte amb el material imprimible sinó que es fa per pressió d’un cilindre de silicona. Gràcies a això les planxes tenen major durada que les utilitzades en el sistema de litografia.

 

Encara que l’origen d’aquest sistema és antic permet una excel·lent qualitat d’impressió, millor fins i tot que uns altres més moderns i a gran velocitat.

La impressió ofset també té la seva variant digital, amb l’avantatge que la tinta es passa directament a la mantilla i permet passar directament de l’arxiu al suport per imprimir.

La impressió offset comporta un procés més llarg que la impressió digital

El procés d’impressió offset exigeix una preparació dels arxius molt acurada quant a requisits de resolució i manera de color de les imatges. Després es processen els arxius .pdf per filmar planxes i entren en cua d’impressió. L’operari ha de muntar les planxes, ajusta el tintatge i colors, i comença a tirar. Finalment hi ha un temps d’espera d’assecat del treball, i ja es poden realitzar els manipulats necessaris i el tall final.

 

La impressió ofset es pot aplicar a una gran varietat de materials no suportats en la impressió digital i formats més grans

En la impressió amb sistema offset s’utilitzen papers i cartolines de pasta normal o estucades, amb un rang de gramatges des de 60 gr2 en papers autocopiativos fins a 400 gr2 en cartolines creatives o gràfiques. També es pot imprimir sobre algun material nou que ha anat apareixent durant els últims anys, com el paper pedra.

Les cartolines estucades estan fetes d’un tipus de paper recobert amb capes que li confereixen diferents qualitats, lluentor, pes o suavitat, entre unes altres. Gràcies a aquestes característiques el sistema ofset permet un enorme ventall de possibilitats per a diferents productes impresos. Per aquest motiu sigui el sistema idoni per a les impressions editorials, targetes de visita que requereixen un pantone directe que en cmyk no es pugui aconseguir, i doni lloc a impressions impactants que s’aprofiten per a publicitat gràfica. Un bon exemple d’aquestes possibilitats és l’efecte de termorrelleu, en el qual la tinta es solidifica sobre el paper produint una agradable sensació tàctil i visual.

El paper pedra o paper mineral és un paper ecològic, fabricat amb carbonat càlcic, que és totalment biodegradable i impermeable. Es pot reciclar indefinidament i en la seva fabricació no s’utilitzen arbres. És resistent a l’aigua, a l’oli i és de textura suau. L’ús d’aquest paper s’ha estès ràpidament a tot el món pels seus nombrosos avantatges. La forma d’imprimir-ho és mitjançant el sistema ofset perquè a causa de la seva escassa resistència a la calor, el làser de la impressió digital fa malbé el paper en els gramatges prims.

Les seves característiques ho fan idoni per imprimir llibretes impermeables, targetes de visita i algunes altres aplicacions que van sorgint a poc a poc a mesura que va essent conegut.

Com hem explicat, hi ha moltes tècniques per imprimir. Quan usar una o una altra depèn del resultat que esperem i del pressupost del qual disposem, així com el tiratge, la grandària, la urgència i els materials.

 

A Impremta GrafiCar, amb gairebé un segle d’experiència, comptem amb els millors serveis d’impressió a Barcelona i t’escoltarem per saber què és exactament el que necessites. Tant si ets un particular com una empresa, pots comptar amb la nostra ajuda per aconseguir el millor resultat.